Téměř pokaždé, když pracuji se zákazníkem, dostávám otázku, zda je krevní skupina v souvislosti s potravou opravdu tak důležitá. Odpověď zní – ano.
Níže se snažím přiblížit, z jakého důvodu je důležité dodržovat stravování podle krevních skupin.
Evoluční změny narušily imunitní systém a trávicí trakt lidí, což vedlo k vývoji krevních skupin.
Proč bychom se měli stravovat podle krevních skupin?
Náš imunitní systém dostal do své výbavy chemické látky zvané antigeny nacházející se v buňkách každého organismu. Jejich úkolem je určování, zda je určitá látka tělu vlastní nebo cizí. Jeden z těchto antigenů je zodpovědný za rozeznání krevní skupiny.
Každá krevní skupina má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou. Krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, skupina AB má antigeny oba a skupina 0 nemá žádný antigen.
Úkolem imunitního systému je rozpoznat, „vetřelce“ – cizí antigen. Jde o imunologickou reakci zvanou – shlukování, kdy dochází ke spojení protilátky a antigenu na povrchu buňky. Určité potraviny mají schopnost shlukovat krvinky pouze určitých krevních skupin. To znamená, že potraviny, které mohou být škodlivé pro krvinky jedné krevní skupiny, jsou naopak vhodné pro krvinky jiné skupiny. A to je objev, který určuje souvislost mezi krevní skupinou a stravou.
Lektiny jsou specifické bílkoviny, které se vážou na určité buňky a vyvolávají jejich shlukování. Všechny lektiny patří k velmi jedovatým sloučeninám. Pokud jíme potraviny obsahující lektiny, které jsou neslučitelné s antigenem naší krevní skupiny, napadnou orgány nebo celý systém.
Většina lektinů z naší stravy je bez větších následků z organismu vyloučena, ale určité procento se vstřebává do krve, reaguje s červenými i bílými krvinkami a poškozuje je, a to každý den po celý náš život.
Vnímat, které potraviny přijímáme, má neoddiskutovatelný význam. Pokud budeme stále přijímat pro nás sice zdravou, ale zároveň nevhodnou stravu podle krevních skupin, časem můžeme zjistit zdravotní problémy vzniklé v souvislosti právě s touto potravinou nebo k nim může přispět či je prohloubit.
Doporučuji si přečíst knihu „Výživa a krevní skupiny“ (autor Dr. Peter J. D´Adamo).
Krásné léto vám přeje, Lenka
Zdroj: Škola živé stravy – Anna Hýžová