Pokračujeme v luštění potravinových obalů, dnes se zaměříme na TUKY.
Tuky mají vysokou energetickou hodnotu zhruba 38 kJ/g (více než dvojnásobek oproti bílkovinám a sacharidům), ale mají MALOU sytící schopnost. Slouží jako zdroj energie, ale obsahují i složky, které jsou pro náš organismus nezbytné (esenciální mastné kyseliny). O tucích platí slogan "všeho s mírou" a "kvalita nad kvalitu".
Tuky dělíme z pohledu zdroje na živočišné a rostlinné.
Živočišné tuky obsahují cholesterol, jehož příjem zvyšuje hladinu krevního cholesterolu. Nicméně pozor - v případě, že netrpíte vrozenou poruchou metabolismu tuků, neohrozí vaše zdraví konzumace přirozených živočišných tuků.
Rostlinné tuky obsahují rostlinné steroly, které hladinu krevního cholesterolu snižují. Ovšem nenechme se zmílit. Převážná většina rostlinných olejů je lisovaná za tepla a navíc "rafinovaná" a ještě k tomu jsou velmi citlivé na tepelné zpracování. Dochází k oxidaci, která je zdrojem nepříznivě působících lipoperoxidů. Ani jejich "ztužování" pri výrobě margarínů není správné řešení.
Musíme si uvědomit, že tuk přijímáme jak zjevný (například mažeme ho na pečivo, používáme při přípravě jídla, dáváme do salátů), tak skrytý (konzumujeme v mase, uzeninách, mléčných výrobcích, v jemném a trvanlivém pečivu). Ovšem, posledně jemnované produky nedoporučuji konzumovat vůbec (krom vybraných druhů mas)!
Při nákupu si uvědomte:
Tuky by ve výrobku neměly představovat více než 20% celkové energetické hodnoty. Doporučená denní dávka tuků je zhruba 105 g (což znamená asi 30-35% celkového denního příjmu). Vyvarujte se těm pokrmům, které ve větší míře obsahují nasycené nebo ztužené tuky (margaríny, palmový olej, jemné pečivo, chipsy). Přednost dejte nenasyceným mastným kyselinám (ryby, kvalitní oleje lisované za studena, ořechy, semínka).
Pohodový nákup.
Lenka