„Kozí mléko má příjemnou chuť, je lehce nasládlé a někdy s mírně slanou příchutí. Kozí mléko nepotřebuje homogenizaci. Tukové částice v kozím mléce jsou totiž mnohem menší a nemají tendenci se shlukovat.
Pozor! Kozí mléko obsahuje mléčný cukr laktózu stejně jako mléko kravské.
Kozí mléko je velmi dobrým zdrojem vápníku a aminokyseliny tryptofan. Dále obsahuje významné množství bílkovin, fosforu, vitaminu B2. Hodně lidí, kteří trpí nesnášenlivostí na kravské mléko přijímají kozí mléko bez problémů. Kozí mléko obsahuje částice, které jsou mnohem lépe stravitelné pro lidi, kteří mají porušený trávicí trakt.
V dnešní době se velice často setkáváme s alergií na kravské mléko. Tito lidé většinou trpí opakovatelnými infekty středního ucha, astmatem, ekzémem a revmatoidní artritidou. Není výjimkou, že pouze vynechání kravského mléka a produktů z něj, vede k výraznému zlepšení všech výše uvedených obtíží.
Kozí mléko je, co se zdroje vápníku a základních živin, srovnatelné s mlékem kravským.
Jeden hrníček kozího mléka obsahuje 32,6 % denního doporučeného množství vápníku spolu s 27% fosforu. Kravské mléko naproti tomu dodává 29,7% vápníku a 23,2% fosforu.
Kozí mléko je dobrým zdrojem vitaminu B2, který je nezbytný pro přeměnu látek na energii. Vitamin B2 pomáhá při léčbě migrény. Jeden šálek kozího mléka dodá 20% denní doporučené dávky tohoto vitamínu v porovnání s 23,5% v kravském mléce. Jinak řečeno – žádný významný rozdíl, nebo dokonce nedostatek. Kozí mléko je dobrým zdrojem bílkovin vysoké biologické hodnoty. Jeden šálek dodá 8,7 g bílkovin v porovnání s 8,1 g kravského. Kravské mléko dále obsahuje 499 mg draslíku a jen 120 mg sodíku. Dále vitamín B12, C a kyseliny listové. Pro laického uživatele téměř neznámé látky jako kefalin a lecitin.“
Výborné jsou také od kozího mléka odvozené mléčné produkty.
Kozí mléko kupuji v Dobrém Špajzu, Burianovo náměstí 1 v Brně v Žabovřeskách.
Zdroj.: Aby nám všem chutnalo, Petr Fořt.
Hezký den vám přeje,
Lenka Kazdová