Podzim je obdobím sklizně. Z kraje podzimu jsou ještě dobrá rajčata, znovu lze sklízet ředkvičky. Postupně ze zahrádek mizí saláty a energie proudí ke kořenům. A tak se nám na stůl dostává čím dál více kořenů, zelí a hlavně boží dýně.
Ne každý má u svého domu zahrádku, kde si může pěstovat vlastní zeleninu. Existuje několik způsobů, jak získat čerstvou zeleninu a ovoce. Nejjednodušší je zajít na trh. V poslední době jsou i oblíbené tzv. farmářské trhy, kde můžete podpořit místní zemědělce a zároveň nakoupit kvalitní ovoce a zeleninu. Můžete samozřejmě zajet i přímo na statek a zeleninu nakoupit takzvaně ze dvora. Nejnovějším hitem je tzv. „bedýnkování“. Bedýnkování je způsob, jak se dostat k čerstvé, sezónní, plně vyzrálé a lokální zelenině. Je to služba, kdy vám farmář pravidelně přiveze své výpěstky v bedýnkách přímo do domu. Díky tomu tak můžete ucítit pozdrav z venkova, i když bydlíte uprostřed města, bez vlastní zahrádky.
A tak se může stát, že v průběhu podzimu v takové bedýnce objevíte například krásnou dýni - přesněji řečeno dýni Hokkaido. Poznáte ji tak , že zralá dýně by měla mít sytou oranžovou barvu a slupka by měla být pevná a hladká. Příliš staré dýně jsou naopak vláknité a bledé.
S dýní se dají dělat doslova zázraky a k tomu výborně chutná. Hodí se na polévky, omáčky, do nádivky, jako příloha místo brambor, můžete ji grilovat, zapékat, dělat z ní marmelády, buchty zkrátka cokoliv.
Co se týká nutričních hodnot, je na tom dýně Hokkaidó také velice dobře. 100 g dýně Hokkaido má tyto nutriční hodnoty: kalorie (kcal): 37, sacharidy: 8,8 g, tuk: 0,23 g, voda: 88,72, protein: 8,8 g, vláknina: 1,6 g. Dýně je bohatá na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vitamíny A, B a C. Čím více je dýně oranžová, tím vyšší je v ní obsah vitaminu A.
Ještě jednu úžasnou výhodu dýně má, a sice vařit z ní je velice snadné a rychlé. Před vařením dýni rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte semínka a vlákninu. Tato dýně se může vařit i se slupkou, ta totiž během vaření krásně změkne.
Recept na dýňovou polévku:
Co potřebujeme:
0,5 kg očištěné dýně Hokkaido, 2-3 středně velké brambory, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje na vaření, půl lžička drceného kmínu, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1,5 l horké vody nebo vývaru, 1 zeleninový bujón bio (Würzl, Biolinie nebo dm drogerie)
Postup:
-
Omyjete dýni Hokkaido. Nemusíte loupat, jen vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte klasicky na kostičky. Oloupejte brambory a také nakrájejte na kostičky.
-
Osmažte na oleji nebo na přepuštěném másle cibulku na mírném ohni, občas ji promíchejte. Přidejte nakrájené brambory a drcený kmín. Jakmile jsou brambory trošičku osmahnuté a krásně voní, přidejte na plátky nakrájený česnek.
-
Nakonec přidáte na kostky nakrájenou dýni, osolíte, opepříte, vložíte kostku bujónu, vše promícháte a zalijte vroucí vodou nebo vývarem. Přiveďte k varu a 15-20 minut vařte.
-
Polévku rozmixujete ponorným mixérem. Pokud je třeba, polévku přeceďte přes jemné síto, aby byla krásně jemná.
-
Servírujte s opraženým dýňovým semínkem nebo rohlíkem, můžete přidat i smetanu nebo tofu nakrájené na kostičky.
Tip: Pro milovníky ostrých chutí se k této polévce skvěle hodí chilli.
Pokud vám polévka zachutnala, můžete si dýně nakoupit do zásoby a skladovat je přes zimu.
Doma je můžeme rozložit na nějakou měkkou podložku, třeba na kartón kdekoliv v suchu. Nejdéle vydrží jednotlivé dýně zavěšené v síti ve volném prostoru. Ideální teplota pro skladování dýní se pohybuje v rozmezí deset až patnáct stupňů. Vyhovuje jim i pokojová teplota do dvaceti stupňů. Jednou za čas bychom měli každou tykev zvednou a prohlédnout, zda se nekazí.
Dobrou chuť a hezké babí léto Vám přeje,
Lenka Kazdová