Na talíři, v těle i duši
Příroda: Období sklizně a hojnosti. Vše hraje pestrostí barev a příroda se pomalu připravuje ke spánku.
Talíř: V létě převládala zelenina listová, jež je lehká a příjemně osvěžující. S podzimem pomalu přejdeme k zelenině kořenové, hutnější, jež se připravuje varem nebo napařováním, čímž tělo zahřívá a chystá na zimu. Od lehkých, rychle hotových jídel, se dostáváme k jídlům s delším časem přípravy. V nadcházejících chladných dnech zapékáme. Více pozornosti věnujeme celým zrnům a luštěninám, jež nám dodají energii.
V našem podzimním jídelníčku budou převládat:
Obiloviny: rýže, jáhly, celá zrna – oves, špalda.
Luštěniny: čočka zelená, čočka černá, červená, neloupaná.
Zelenina: zázvor (nechat vyvařit v luštěnině, v polévce, vymačkat šťávu), křen (nebo wasabi přášek), kvašená zelenina, kořenová zeleniny a vláknitá zelenina (pro očištění střeva) – kapusta, zelí, růžičková kapusta, řapíkatý celer. Dále dýně hokkaido, tuřín, mangold, pórek, patison, cukety.
Tělo: Podzim znamená pro tělo fázi vylučovací. Dle čínské medicíny se o pozornost hlásí plíce, pokožka a tlusté střevo. S tím úzce souvisí neduhy jako atopické ekzémy, vyrážky, podzimní kašel, rýme. Tento přirozeně čistící proces podpoříme snížením konzumace mléčných výrobků, výrobků z bílé mouky, které nejvíce zahleňují organismus.
Duše: I psychika má potřebu něco vyloučit, vypustit, odpustit. A tím umožnit příchod něčemu novému. Jak podzim plynule přichází v zimu, tělo by se mělo přirozeně zklidnit, až k meditaci. Právě v tom je podzim klíčový. Umožňuje vyřešit vše, co by nás mohlo později v zimě vyrušovat. Uklízíme nejen v sobě, ale i okolo sebe.
Zkuste si odpovědět na otázky: Co všechno se mi za léto podařilo zvládnout? Co naopak zůstalo nedořešené? Od čeho se potřebuji odpoutat, co nechat odejít, od čeho se uvolnit a komu odpustit?
Mějte krásný, barevný podzim.
Vaše Lenka