Ořechy, arašídové máslo a zdravé srdce
Přestože se mnoho lidí ořechům vyhýbá v domnění, že přispívají k nadváze, výzkum provedený na více než 260 000 lidech ukazuje, že konzumace jedné porce ořechů nebo arašídového másla pětkrát týdně může snížit riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění až o 50%.
Z výzkumu dále vyplývá, že konzumace ořechů může snížit riziko vzniku cukrovky II. Typu o 25%. Ořechy obsahují velké množství mononasycených tuků a dále foláty, vitamíny B3 a B1, hořčík, vlákninu a další zdraví prospěšné živiny. Vlašské ořechy lze přidávat do ovesné kaše, arašídové máslo před tréninkem na celozrnné pečivo, loupané mandle do salátu nebo směs ořechů do sušeného ovoce.
Při konzumaci ořechů a arašídového másla je důležité udržet příjem energie v předpokládaných mezích. 170 kcal (cca 700 kJ) odpovídá: 30 g ořechů, což je asi 22 mandlí, 28 arašídů, 45 pistácií, 10 vlašských ořechů a hrst slunečnicových semínek. Dobrá zpráva je, že ořechy rychle nasytí, takže 30 g (nebo i méně) na čas utiší hlad. Ořechy, arašídové máslo a další typy zdraví prospěšných tuků pomáhají mnoha lidem zhubnout a posléze si sníženou hmotnost udržet.