Kolikrát jste to již prožili? O půlnoci na silvestra si přiťuknete šampanským, spořádáte poslední chlebíček s majonézou a pak si slavnostně slíbíte, že od Nového roku budete obědvat zeleninový salát, přestanete jíst sladké a alkoholu se již ani nedotknete. Jenže po pár dnech rezignovaně sáhnete po tabulce čokolády a s vašim předsevzetím je konec. Přemýšleli jste, proč jsou šance na úspěch tak malé?
Jedna z příčin neúspěchu může být jednoduše špatné načasování. Od 1. ledna se násilně nutíte do radikálních změn životního stylu. Jenže hubnutí je složitý individuální proces, který je potřeba odstartovat s čistou hlavou a ve správnou dobu. Po rozvolněných svátcích se musíte znovu vrhnout do víru pracovního procesu, a navíc musíte připravit svoje děti na návrat do školy. V takto stresujících situacích se předsevzetí hroutí jako domeček z karet.
Další z důvodů, proč hubnutí vzdáte hned v počátku, je možnost, že jste si vybrali příliš drastickou dietu, kterou prostě není možné dodržet. Častým důvodem neúspěchu a výmluv bývá také pocit, že nakupovat zdravé potraviny je příliš finančně náročné. No, a v neposlední řadě svoji roli hraje i únava. Po náročných rodinných sešlostech se citíte vyčerpáni a změna životního stylu s sebou nese spoustu změn a novot, které nelze zvládnout během jednoho dne nebo týdne. Vyžaduje to naplánování, znalosti a odhodlání, a to vše musí přijít ve správný okamžik. Jak z toho ven? Jednoduše se přestaňte spoléhat na datum 1. ledna a změnu životního stylu si naplánujte na polovinu ledna, někdy okolo 15. v měsíci. Pozdní lednová dieta je daleko více založená na uvážlivém rozhodnutí. Do změn svého jídelníčku se pustíte s chladnou hlavou a bez zbytečného stresu. A pokud už předem tušíte, že nemáte dostatek znalostí a informací jak začít, obraťte se na výživové poradce a trenéry, kteří vám pomohou dojít do zdárného cíle. Tato strategie zabírá skoro v 50% případů!
Rychlý recept na zahřátí
Mrkvový krém s chilli a zázvorem
Ingredience pro 4 porce:
600 g mrkve, 1 celá cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 lžíce řepkového oleje, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, sůl, pepř, tymián, 1 lžíce šťávy z citronu, 1-2 chilli papričky, 40 g dýňových semínek, zakysaná smetana na ozdobu
Mrkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek. Přidáme nastrouhaný zázvor a mrkev. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme, opepříme a zasypeme tymiánem. Vaříme doměkka, asi 10-15 minut. Poté odstavíme, podle potřeby dochutíme šťávou z citronu, rozmixujeme na krém, ozdobíme chilli papričkami, dýňovými semínky a zakysanou smetanou.
Tip: Podáváme s celozrnným pečivem.
Hodně zdraví v novém roce,
Vám přeje Lenka Kazdová