Osobně dostávám spoustu dotazů, zda je vhodné užívat doplňky stravy. I když pracuji se svými klienty a doporučím jim vhodný doplněk stravy, často se setkávám se zajímavou vlastností českého člověka, a to je nedůvěřivost. V zásadě si říkám, že své klienty i chápu. V tisku se opakovaně objevují články, které napadají výrobce doplňků a jejich autoři se neobtěžují svá tvrzení ověřit. Na druhé straně je také pravda, že popisy úžasných účinků některých produktů slibující příznivé, nebo dokonce léčebné účinky (typické je to v případě výrobků na klouby) jsou více než zavádějící.
Potravinové doplňky jsou vitamíny, minerální látky, specificky upravené živiny, aminokyseliny, mastné kyseliny, extrakty z bylin a mnohé další látky s významným biologickým účinkem, které ale nejsou léky. Na druhou stranu musím připomenout, že mnohé potravní doplňky jsou tak specifické, že se již využívají při výrobě léků a nakonec se sami stanou léčivy.
Doplňky stravy jsou směsi potravinových doplňků, které mohou být přírodního nebo syntetického (umělého) původu. Předpokládám, že zde není potřeba zdůrazňovat, kterou z těchto dvou možností je lepší zvolit. Efekt konkrétního doplňku stravy je závislý na řadě faktorů, stejně jako v případě léčiv. Vysvětlení, proč mnoho doplňků na první pohled neúčinkuje, je mimo jiné i v tom, že jejich efekt je „plíživý“ a lze ho dosáhnout až dlouhodobým užíváním. Dále samozřejmě záleží na dávkování a pravidelnosti podávání. Jaký doplněk stravy užívat se odvíjí od způsobu stravování, životního stádia (těhotenství, kojení, senioři), od aktuálního zdravotního stavu a případně prokazatelného deficitu konkrétního prvku.
I přes veškerou nedůvěru, trh s doplňky stále roste. Jak je to možné? Není to tím, že moderní medicína, přes všechny zásadní objevy a pokroky, až tak úspěšná v léčení mnoha nemocí zrovna není? Nemůže to být tím, že lidé, kteří to zjistili na svém nezlepšeném zdraví, hledají vlastní, řekněme „alternativní“ cestu? Proč by vedle sebe nemohly koexistovat dva způsoby řešení, které by respektovali známé tvrzení, že „všechny cesty vedou do Říma anebo „k cíli vede mnoho cest“?
Důvodů, proč bychom měli užívat doplňky stravy je mnoho: současný stresující způsob života, nekvalitní životní prostředí, „co nejlevnější“ potraviny (které nezaručí optimální příjem mikroživin a ochranných látek) spolu s katastrofickým způsobem stravovaní, začínajícím již v útlém dětství (není se pak co divit, že se čím dál častěji u dětí setkáváme se „syndromem snížené imunity“). Neustále se opakující redukční diety a v neposlední řadě sedavý způsob života bez pohybu na „čerstvém“ vzduchu.
Podle mého názoru, mnoha vědeckých studií a expertů na výživu, neexistuje jiná možnost, jak zajistit odpovídající množství ochranných látek než jejich cílené podávání formou doplňků stravy. Je proto prakticky nesmyslné tvrdit, že rozmanitou stravou jsme schopni přijmout dostatek biologicky (výživově) aktivních látek. Tady pozor – vycházíme z logické úvahy, která v tomto případě bohužel nekoresponduje s tvrzením naší legislativy. Oficiálně se nesmí prezentovat, že naše strava nám není schopna dodat adekvátní množství důležitých živin!
Z výše popsaných důvodů by měly přijít na řadu právě doplňky stravy.
Seznam nejčastěji používaných potravních doplňků: Ajurvédské byliny, aloe vera, antioxidanty z tropického ovoce, brusinky – extrakt, CLA, demineralizovaná mléčná syrovátka (whey protein), kolostrum, karnitin, chlorela, lecitin, koenzym Q 10, kyselina listová, resveratol, selen, vitamin C, vitamin E, vláknina, zelený čaj, žen-šen.
Hezké jaro Vám přeje,
Lenka Kazdová